tirsdag den 29. september 2015

Kunst eller Kaos?

Foto: Sondrup Kunsthal. Af Carsten Ingemann

Denne klumme er i dag at læse i Århus Onsdags tillæg Syd, hvor jeg skriver om livet syd for Århus og i dette tilfælde om kunst i udkanten!

Hvis du tror abstrakt kunst ikke har noget slægtskab med naturen, så kan du roligt tro om igen!  Tænk blot på Jackson Pollocks kaotiske arbejdsmetode der i høj grad indgav værkerne et udtryk, som var de hentet direkte ned fra trætoppene!
Ufuldkommenhed og kaos kan altså skabe et æstetisk indtryk, sat i de rigtige rammer eller kontekst. Udfra den devise er jeg startet på et projekt, der som en spejling af den omliggende natur, skal udtrykke enkelhed og skønhed i kaos – uendelig natur i mødet med komprimeret struktur – og det på ganske lidt plads!!
Situationen er nemlig den, at jeg her på Vilhelmsdal udenfor Malling, hvor jeg bor og arbejder, har en ekstra oplevelse at byde på i år, da jeg af keramiker Karoline Illum Fricke har fået tilbudt at huse den lille, mobile Sondrup Kunsthal. Karoline Illum Fricke er ejer af Sondrup Kunsthal, der vil være opstillet her på gården i hele oktober måned, og her er besøgende velkomne til at lægge vejen forbi. Kunsthallen, som vil stå på bakken lige ved P-Pladsen, vil ved denne  lejlighed indeholde en installation af undertegnede og det er noget af en udfordring, når man som jeg er vant til at arbejde på lærred, nu at skulle skabe en oplevelse i så lille et rum (120 cm x 125 cm  i gulvplan og 135 cm i højden)  og samtidig få det til at række ud og gå i dialog med det omliggende naturområde med højt til loftet!
Jeg mener dog at have knækket koden: fremfor at genskabe et sèt landskab på et lærred, vil jeg forsøge at genskabe dets essens. Denne gang ikke med pensler, spartler og maling, men med naturens egne 'rekvisitter', omhyggeligt høstet, tørret, skåret og indfarvet og derefter sat i poetisk kontekst. Installationen får navnet Kunst eller Kaos?
Nu er der jo nok nogen der sidder og tænker SONDRUP KUNSTHAL? Hvad i alverden er det? Sondrup Kunsthal kan med Karoline Illum Frickes egne ord, betragtes som "en scene for den levende, nyskabende og eksperimentelle samtidskunst. Den kan bedst betegnes som en platform, hvor kunsten kan testes og afprøves i et utraditionelt miljø, helt tæt på publikum i lokalsamfundet. Det er med andre ord hensigten med Sondrup Kunsthal, at bringe kunsten ud til folket  – ud til hvor folk bor – Sondrup Kunsthal udmærker sig ved, at være mobil og vil derfor dukke op på uventede steder og skabe oplevelser til eftertanke." 
Samtidig med Kunsthallens ankomst og åbning starter den årlige event Spor Kunsten. SPOR KUNSTEN  Har også mange medlemmer Syd for Aarhus, så her er rig mulighed for at planlægge en Kunstrunde i dit eget nabolag og se hvad de professionelle kunstnere går og laver! Denne event er forresten også en kærkommen lejlighed til at få ryddet op i ens eget personlige kaos i atelieret. I den forbindelse kan jeg betro jer, at et af de oftest stillede spørgsmål ved disse værkstedbesøg er: "Jamen ihhhh så ryddeligt du har det her, ser her altid sådan ud"? Nej, det kan i lige tro der ikke gør, men her skal jo ligesom ryddes en sti gennem kaoset af lærreder, rammer, tuber, dåser, bøtter, kasser, podier og whatever, inden man kan slå dørene op. 
For at sammensætte sin egen personlige kunstrunde kan jeg også anbefale at gå ind på siden www.sporkunsten.dk og der planlægge hvilke kunstnere/værksteder man vil besøge. På GODSBANEN inde bag Musikhuset er der desuden fra 22. september en stor udstilling/Introduktion i området ved Spiselauget, hvor man kan se værker og præsentationer af hver enkelt deltagende kunstner, og få et gratis katalog med hjem til at planlægge efter! Og Kunsthallen står på Vilhelmsdal med Åbningsudstilling og SPOR KUNSTEN lørdag den 3. oktober fra kl. 11 - 17. 

mandag den 14. september 2015

Vand skal der til!

Man glemmer tit at Drivhuset også skal have vand, når det regner så meget som det gør for tiden! Men her var de to højbede blevet så knastørre at det tog henved halvanden time at få det hele ordentlig gennemvandet. Nu er planterne beskåret, ukrudtet fjernet, jorden revet, persillen er sået og de nye, små jordbærplanter der skal give os jordbær i juni næste år er i jorden. Her er stadig masser af tomater, gule og røde og flere på vej! Små mini auberginer, basilikum i metermål og fine små figner og måske 4 klaser med druer. Og et rigtig hyggeligt sted at opholde sig, selv når det igen står ned i stænger udenfor :-)

lørdag den 5. september 2015

Vafler med Spinat

Ingredienser
250 g spinatblade eller frossen spinat der er varmet op.
Lidt basilikum
3 æg
180 g mel
1,5 dl mælk
100 g smør
3/4 dl øl
salt og peber

Fremgangsmåde

Skyl spinaten, og tør den. Lad den falde sammen over varmen i en pande sammen med en lille klat smør. Rør æg, øl, mælk og mel sammen, tilsæt det smeltede smør, og rør dejen blank. Smag til med salt og peber. Vend spinat og basilikum i. Bag vaflerne i vaffeljern. De er lækkert sprøde, når de er nybagte, og de kan lunes sprøde igen i ovnen.

Norske Vafler m. Syltetøj

Ingredienser
2 æg
1 dl sukker
5 dl mælk
350 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. kardemomme
100 g smeltet smør

Tilbehør
Creme Fraiche og Solbær syltetøj. I Norge  serverer de med Jordbær syltetøj.

Pisk æg og sukker til en luftig æggesnaps. Rør mælk og vand i og bland de tørre ingredienser. Rør melblandingen i væsken til en jævn dej uden klumper. 
Lad dejen til dine vafler hvile i ca. 15 min. Rør smeltet smør i og bag dine vafler.

Tip
Server dine vafler med Creme Fraiche samt syltetøj efter eget valg - eller server dine vafler med lækker vanilje is!

Vi bager vafler på et elektrisk Vaffeljern fra LOGIK, købt i Elgiganten for Kr. 199,-
Det fungerer perfekt! Se her: LOGIK Vaffeljern


Norske Vafler

Er der overhovedet noget så hyggeligt som at komme ind fra regn og rusk til duften af hjemmebagte Norske Vafler! Nu har vi langt om længe fået anskaffet det vaffeljern jeg så længe har ønsket mig, og det betyder at nu bliver vore gæster på Vilhelmsdal Bed & Breakfast budt velkommen med en gang Norske Vafler med Creme Fraiche og Syltetøj!

Ideen med vaflerne opstod, da vi sidste sommer kørte fra Drammen til Trondheim i Norge! Vi havde booket Hotel hele vejen op og tilbage igen, med en afstikker hos gode venner i Vinstra. Det sjove var at på samtlige hoteller serverede man Vafler hver eftermiddag fra 16 til 18. Nogle steder skulle man endda selv bage dem! Der stod så vaffeljernet fremme, med en skål med vaffeldej, lige til at lægge på jernet. Let er det da også! Op med låget, i med dejen, låget på og en knap lyser rødt som bliver til grønt efter et par minutter, og vupti er dine 6 vafler bagt på begge sider i løbet af få minutter! Tilsyneladende en gammel norsk skik, men jeg har taget den til mig, og jeg skal love for at det har manden, venner af huset og vore B&B gæster været endda meget glade for!

Norske vafler er kommet for at blive! Og jeg skal nok komme med opskriften her!